Alevilerin İslami hakları
1179 Okunma, 5 Yorum
Ali Bulaç - Zaman
Zafer Kafkas

Kasım 2007de Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı ve Alevi dedesi Ali Rıza Uğur, Aleviler ne talep ediyor? diye somut, herkesin anlayabileceği dilde taleplerini şöyle sıralıyor:

 

1. Diyanet İşleri Başkanlığı varlığını devam ettirecekse Türkiyedeki tüm inanç kesimlerini Alevi, Bektaşi ve Mevlevilerle kucaklaşacak şekilde yeniden yapılandırılsın.

 

2. Genel bütçeden Alevilere pay ayrılsın.

 

3. Din derslerinde Alevilik öğretilsin.

 

4. TRTde Aleviliğe yer verilsin.

 

5. Cemevlerinin yapımı sağlansın.

 

6. İnanç önderlerine okul açılsın.

 

7. Saz, okullarda tavsiye edilsin.

 

Bunlar artar, eksilir. Temel sorun, devletin cemevlerini ibadethane satüsünde kabul etmesidir. Bu Sünnilere sorulacak bir konu değildir, Sünniler cemevlerini makbul ve sahih ibadethane kabul etmek zorunda da değildir. Papa, Sultanahmette dua edecek misiniz? sorusuna Kimse benden bir camide dua etmemi beklemesin. diyor. Papa camiyi-mescidi ibadethane kabul etmiyor ama biz kiliseyi ibadethane kabul ediyoruz. Aleviler cemevlerini ibadethane görüyorsa, bu bize göre değilse de, onlara göre öyledir. Devlet, cemevlerini ibadethane kabul etmelidir.

 

Ali Rıza Uğurun talepleri üzerinde Aleviler mutabıksa ben de mutabıkım. Benim İslamdan ve İslamcılıktan anladığıma göre bu taleplerin ne Sünniliğe ne de Müslümanlığa zararı var. Aksine Alevileri mutlu edecekse, bunların karşılanması sosyal barışımıza, siyasal birliğimize, bir arada  yaşamamıza yardımcı olur.

 

http://www.zaman.com.tr/ali-bulac/alevilerin-islami-haklari_2258801.html

 

Yorum:

 

Haklar Herkes İçin

 

Ülkemizde her vatandaşımızın aynı haklara sahip olmasının sağlanması ana amaç olmalıdır. Bu sayede yıllarca ikinci plana atılmış, hor görülmüş vatandaşlarımız da huzur ve güven içerisinde olabilecektir. Aksi halde imtiyazlı gruplar oluşacak yeni ayrışmalar ve çatışmalar vuku bulacaktır. Bu sebeple alevi dedesinin isteklerine şöyle bakabiliriz:   

 

1-Diyanet işleri başkanlığı kaldırılsın.

 

2- Dini Dayanışma ortaklıkları kurulsun. İsteyen gruplar bu şekilde yapılansın, başarısı ve tercih edilme oranında bütçeden pay alsın.

 

3-Din eğitimlerini, dini dayanışma ortaklıkları versin. Dini eğitime devlet karışmasın.

 

4-Tüm dini dayanışma gruplarına kendilerini anlatma, tanıtma ve tebliğ için aynı imkanlar sağlansın.

 

5-Her grubun bir araya geleceği, toplantılarını yapacağı yerleri yapması için destekler verilsin.

 

6-Her grup özgür eğitim verebileceği yerleri açabilsin.

 

7-Eğitim kurumlarında isteğe göre her türlü enstrüman eğitimi verilmesi serbest olsun.  

 

Zafer Kafkas


YorumcuYorum
Tayibet Erzen
24.11.2014
00:24

Çözüm süeci, Alevi açılımı...

Böyle geçici çözüm bile denemeyecek kadar etkisiz girişimlerle ne kadar büyük ve kalıcı sorunlar oluşturduklarını bir idrak etseler, siyaset yapmaya tövbe ederler.

Vahap Alma
24.11.2014
13:03

Yetersiz deseydiniz katılırdım. Geçici oluşuna da bir itirazım yok ama hiç yapılmaması gerektiği konusundaki fikrinize kesinlikle katılmıyorum. Ölüm haberleri yok artık. Okullarda artık öğretmenler var. Hastanelerde yetersiz olsa da uzman doktorlarımız mevcut. İkindiden sonra dışarı çıkabiliyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcılar daha az korkuyla yatırımlarını yapabiliyor. Huzur ortamı ve geleceğe yönelik güven duyguları artıyor. Bütün bunların yanı sıra, içeriği yanlış, yetersiz hatta boş olsa da ''Barış-(İslam)'' konuşuluyor.

Tayibet Erzen
24.11.2014
14:26

Sıkıntı da burada zaten. Bu iyileştirmeyi sadece bir kesim için yaptılar. Bu demektir ki yarın diğer kesimler de ayaklanacak ve birbirlerine kin duymaya başlayacaklar. İstekler, beklentiler bitmeyecek. Sorun sadece doğuya hizmet eksikliği değil ki.

Çözüm sürecinin devamlılığı için herşeye eyvallah havası hakim. Bu neyin eyvallahıdır? Dünden bugüne bizim bilmediğimiz ne değişti? Terör aynı terör, örgüt aynı örgüt değil mi? Adına "Çözüm Süreci" denince her yol mübah mı oluyor? Ben bunu anlayamıyorum.

Cüneyt Özcan
25.11.2014
16:47

Huzur mu?

Örneğin doğudaki illerden Van ilinde şu an yaşanan hukuksuzluk ve devletsizlikten doğan güvensizlik ortamından haberiniz var mı?

Yok sanırım, hemen kısa özet geçeyim;

Şu an Van'da yerli olup ta pkk'lı olmayan insanlar kaçacak yer arıyorlar. Hızlı bir göç hareketi başlamış durumda. Vali'ye, kolluk kuvvetlerine başvurduğunda "çözüm süreci"'nden dolayı hiçbirşey yapamıyorlar. Geceleri insanların evleri basılıp zorla haraç alınıyor ve bu eskisi gibi köylerde değil, şehrin göbeğinde yapılıyor artık. Tüm esnaf pkk tarafından haraca bağlanmış durumda. Teröristler artık dağda değil "çözüm süreci" ile beraber artık sıkıntılı dağ hayatından kurtuldular, şehirde rahat yataklarında hainliğe ve bölmeye devam ediyorlar. Emlakçılar'da satılık arsa-evler dağ gibi yığılı duruyor, alan yok. Bunları ordan gelenler(kaçanlar) anlatıyor.

Diğer şehirler de kan ağlıyor. Tabi terörist olanlar değil! olmayanlar, vatanına hainlik etmeyenler kan ağlıyor. Bu mükafatı hak etmenin yolu zorbalık ve hainlikten geçiyor. Dürüst vatandaş eziliyor. Hukuksuzluk, devletsizlik yerini Pkk adaleti!, hukuğu dolduruyor. Hedef 2023 evet, Lozan anlaşması sonucu-hedefi 2023 ve bağımsız!!! bir kürdistan. Petrolleri ve daha kim bilir neleri G20'nin 3'ü tarafından sömürülen bir kürdistan tabi.

Kürtler'de bu bağımsız! kürdistan'da ancak afrikalı köleleri oynayacaklar, yaptıkları zulüm karşılığı. Gidişat böyle...

Vahap Alma
25.11.2014
20:55

Ben bölgedeki adaletsiz yatırımları kastetmiyorum. Bölgenin normalleşmeye doğru gittiğini söylüyorum.

Son Kobani olaylarını saymazsak, atılan adımların yetersiz ama bölgenin nefes alması için gerekli olduğunu düşünüyorum.





Sayı: 284 | Tarih: 23.11.2014
Yusuf Kaplan
Osmanlı bilinmeden yeni bir dünya kurulamaz!
Bu kafayla asla!
1223 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ali Bulaç
Alevilerin İslami hakları
Haklar Herkes İçin
1179 Okunma
5 Yorum
Zafer Kafkas
Ahmet Hakan
Nasıl oluyor da Aleviler CHP'ye oy verebiliyor?
Geçmişte yaşamak
1133 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Yeni Oluşum
Türkiye’de Olanlar
1088 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle
Can Dündar
Devlet, Dersim İçin Özür Dileyebilir
İbret
1058 Okunma
2 Yorum
Vahap Alma
Mehmet Barlas
Türkiye'nin yarını bugününden de iyi olacaktır
Zamanımızı zayi etmeyelim!
1003 Okunma
Tayibet Erzen