Üç güzel insan
1117 Okunma, 1 Yorum
Ahmet Hakan - Hürriyet
Lütfi Hocaoğlu

08.02.2013

1- AYŞEN GRUDA: “Çatışmanın bitirilmesi için ne gerekiyorsa yapılmalı” anlayışına esaslı bir destek olmak için “Gerekirse Kandil’e giderim” diyen büyük sanatçı...

2- CEMALETTİN DOĞAN: Kürt köylüsüne Kürtçe “Çawani başi”, yani “Nasılsın, iyi misin” diyerek selam veren Hakkâri’de görevli Albay...

3- ECE SAYGUN: Ağlaklığa zerre kadar prim vermeden tutuklu babası emekli Orgeneral Ergin Saygun’un hapiste ölmemesi için çırpınan genç kadın...

Yazının tamamı için http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22547356.asp

 

Yorum:

Erbil’de Kürtler, Araplar, Türkler

Bu hafta Erbil’deydim.

Erbil büyük bir şehir. Her yerinde şantiyeler var. Sürekli yeni binalar, oteller, yollar yapılıyor. Sabiha Gökçen ayarında havalimanı var ve Türkler tarafından yapılmış. Her yerinde alışveriş merkezleri var. Hepsinde de Türk markaları ve mağazaları var. Şehirde levhalar Kürtçe ve Arapça olmasına rağmen Türk mağazalarının levhaları sadece Türkçe. Yolları yapan Türkler, inşaatları yapan Türkler. Her yerde Türk malları satılıyor.

Şehri gezmeye başladığınızda her yerde Türkçe müzikler duyuyorsunuz. Şehir merkezindeki kale çevresine gidip oradaki dükkânlara, pazara girdiğinizde Türkçe konuşarak herkesle anlaşabiliyorsunuz.

Tercümanlığımızı yapan Kürt çocuk, Türkçeyi orada öğrenmiş. Türkiye’ye ondan sonra gelmiş. Evlerinde Türk televizyonlarını seyrediyorlarmış. Ailesindeki herkes bizi Türkiye’ye götür diye sayıklıyormuş.

Sadece Erbil’de 20 tane Nurcu Türk Okulu var. 17000 öğrencileri var. Bunun dışında Bilkent okulları açılmış. 3 tane Türk hastanesi var.

Kuzey Irak Federasyonu kurulacağı zaman Türkiye’ye bağlı özerk bir devlet olmak istemişler. Ancak dış güçler buna müsaade etmemiş.

Kürtler Arapça ve Türkçeyi, Araplar Kürtçe ve Türkçeyi, Türkler de Arapça ve Kürtçeyi biliyor. Buna ilaveten hemen hemen herkes İngilizceyi biliyor.

Bunlar arasında sen Türk’sün, sen Arap’sın, sen Kürt’sün şeklinde bir söz yok. Karşısındaki insanın ırkı ile hiç ilgilenmiyorlar. Birbirlerinin dilini konuşurken de hiçbir sıkıntı duymuyorlar. Onlar için gayet normal bir olay.

Geliyoruz Türkiye’ye, bir savaş hikâyesi üretilmiş gidiyor. Barış için (!) Apo ile görüşeceklermiş. Sanki savaş var. Duyan da Türk-Kürt savaşı var zanneder.

İnsanlar arasına suni olarak düşmanlık tohumu ekiyorlar. Ondan sonra da gerçekten bir savaş varmış gibi görüşmeler yapıyorlar. Yazıktır bu ülkeye.

 

 

Lütfi Hocaoğlu


YorumcuYorum
Süleyman Karagülle
10.02.2013
11:18

Hazreti Muhammed zamanında arabistan feth edilmiş ve bir ulus devlet oluşmuştu. Dört halife zamanında Müslümanlar Çin seddine ve atlas okyanusuna ulaştılar. Emeviler zamanında islam hakimiyeti otaya çıkmıştı. Abbasiler döneminde Türkler islam askeri güç olmaya başlamıştır. İslam halkı artık kardeş olmuştur. Savaşlar halk arsında değil yöneticiler arsında oluyordu. Halk kim güçlü ise onun yanında oluyor ve böylece birlik sağlanıyordu. Osmanlı imparatorluğu batıya yönelmişti,. Müslüman halkı onun etrafında toplandı. Cezayir donanmasıyla kendi isteğiyle Osmanlıların tabiiyetine girdi. Osmanlılar yaşlanınca yenilmeye başlandı. Birinci ve İkinci Cihan Savaşları ile ortadan kalktı. İslam alemi öksüz kalmıştı. Ateist diktatörler kan ağlattılar. Türkiye'de de ateizm sürdü. Sermayenin getirdiği bela idi. Halklar babalarından öğrendikleri ile Türkiye'yi Osmanlıların yerine koyuyorlar Türki'ye ye hasretleri var. Irk ayrılığı olmadığı gibi din ayrılığı da yoktur. Sovyetlerde de müslümanlarla ortodokslar kardeş kardeş yaşıyorlar. Sorunları yok. İslam'ın yerinden yönetim sistemi geldiğinde dünya huzurlu bir barışa kavuşacaktır.





Sayı: 191 | Tarih: 10.02.2013
Yusuf Kaplan
Mâzinînin de,âtî'nin de yegâne anahtarı:Medeniyet
İki kitap ve iki dil!
1151 Okunma
1 Yorum
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Üç güzel insan
Erbil’de Kürtler, Araplar, Türkler
1117 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Eylem
Gelecekte Bloklaşma
1115 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Dünyayı değiştiremeyenler dizileri ihbar ediyor...
Yasaklar ve Götürdükleri
1048 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Mehmet Şevket Eygi
Lisedeki Bir Tek Öğrenciye
Kalifiye Liseli
978 Okunma
1 Yorum
Emine Hocaoğlu