Olayın kendisi kadar algılama farkları da önemlid
1071 Okunma, 1 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

16.08.2012

Teröristler tarafından yolu kesilerek kaçırılan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün özgürlüğüne sağ ve salim kavuşması, hepimizin beklentisi değil miydi?
Bu beklentimiz gerçekleştiği için hepimiz öncelikle mutlu olmalıyız.
Kaçıranların amaçlarına, Aygün'ün serbest kaldıktan sonra yaptığı açıklamalara ve değişik kantlardan yapılan değerlendirmelere gelince...
Kaçıranların Aygün'e gösterdikleri özeni, onun açıklamalarından öğrendik.
Kendisini kaçırdıkları kadar ağırlayanlardan "
Genç arkadaşlarım" şeklinde söz eden Hüseyin Aygün'un açıklamalarını hatırlayalım:
"- Gördüğüm şu; dağdaki 18-25 yaş arası oluşan 6-7 kişilik grup, benimle muhatap olan genç arkadaşlar, tümü evlerine geri dönmek istiyor. Bu anlamsız savaşın bitmesini istiyor. Kürt sorununun çözümü için parlamentoda bugün yapılamayan, dört partinin bir araya gelip medeni bir şekilde çözüm aramasının tek yol olduğunu söylüyorlar. Ellerinde silah olan insanlar yönünden barış isteğinin dile getirilmesi bence çok değerli."

BDP'nin algılaması

Demek ki gerçekten bu yol kesip kaçırma cana kastedilen değil propaganda amaçlı bir eylemdi. Ama herkes aynı fikirde değil...
Nitekim BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bu olayı yorumlarken "
PKK'nın propagandaya ihtiyacı yoktur. Yeni kurulan bir örgüt değil, çözümü dayatıyorlar" dedi.
Diyarbakır'da konuşan Demirtaş şunları söyledi:
"
Kendisine 'Geçmiş olsun' diyoruz. Hükümetin ilgisizliği bir kez daha ortaya çıktı. Kaymakam adayı, asker ve polis kaçırılmış, hükümet PKK propagandası olur diye insan hayatını hiçe saymaktadır. Böyle bir anlayış olabilir mi? İnsanların canını bu kadar rahat riske atmaktan çekinmiyorlar. PKK'nin propagandaya ihtiyacı yoktur. Yeni kurulan bir örgüt değil ki propaganda yapsın. Onlar çözümü dayatmak istiyor. Hükümetin çözüm için artık vurdumduymaz olmaması gerekir."

MHP'nin algılaması

Türk siyaset yelpazesinde BDP'nin antitezi konumundaki MHP'nin bu olaya ilişkin değerlendirmesini ise, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri TBMM'de düzenlenen bir basın toplantısında seslendirdi.
MHP'nin bu kaçırılmaya ilişkin değerlendirmesini de hatırlayalım:
"- Doğrusu Hüseyin Aygün, BDP hariç PKK'nın milletvekilleri içinde kaçırabileceği en son kişidir. Hüseyin Aygün'ün görüşleri ile PKK'nın görüşleri arasında fark yok denecek kadar azdır. Kibar ve nezaketli teröristler Hüseyin Aygün'ü serbest bıraktıktan sonra Aygün yaptığı açıklamada, kendisini götüren teröristler için övücü sözler ediyor ve kendisinin propaganda amaçlı götürüldüğünü söylüyor."
Bu olaya üçüncü bakış açısını da, Zaman'dan Ahmet Dönmez'e demeç veren Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Yalçın Akdoğan seslendirdi.

AK Parti'nin algılaması
Zaman'ın haberini de listemize alalım:
- Yalçın Akdoğan, Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasını '
bölgedeki nüfuz mücadelesinin tezahürü' olarak görüyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan olmasıyla birlikte CHP'nin Tunceli'de oylarını artırdığını hatırlatıyor. Şunları söylüyor:
"
Bu da BDP'yi çok rahatsız ediyor. Zaten çok fazla etkili olamadığı iller var. Urfa gibi, Bingöl gibi AK Parti'nin uzak ara önde olduğu illerde zaten sıkıntı yaşıyor. Kılıçdaroğlu'ndan sonra Tunceli'de de ciddi sıkıntı yaşamaya başladı. Muhtemelen gözdağı verme, korkutma, hesap sorma veya 'ayağını denk al' gibi bir uyarı da olabilir. 'Buralar bizden sorulur, CHP bizim arka bahçemizde at koşturuyor' gibi bir mesaj olabilir."

Devamı için http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/barlas/2012/08/16/olayin-kendisi-kadar-algilama-farklari-da-onemlidir

Yorum:

Şaşılacak şey az

BDP: PKK istediği zaman, istediği yerden, istediği adamı kaçırma gücüne sahiptir. Herkes ayağını denk alsın.

DIŞ SES: PKK ancak kendi içinden adamlarla buluşma gücüne sahiptir. Şemdinli’de gördük.

MHP: Biz bu oyunu yemedik, Aygün’ün arkadaş ziyareti, PKK’yı farklı bir yoldan konuşturmaktır.

DIŞ SES: Sana da günaydın, en azından bu kadarını anlamışsın, o da iyi. Ne yemedin bilinmez ama ayvayı yediğin kesin. Oturduğun yerden çözümsüz eleştiriler yapmaktan öteye geçemiyorken milli değerlerden ve ülkü birliğinden dem vurup, şehitler üzerinden siyaset yapmaya daha ne kadar devam edebileceksin, merak konusu doğrusu.

AKP: Bölgedeki varlığını ispatlamaya çalışan PKK gövde gösterisi yapıyor.

DIŞ SES: Bu yorumu yapıyor olman bile utanç verici. Hangi ispattan bahsediyorsunuz, Allah aşkına? İspata ihtiyaç bir durum mu var? Adamlar ellerini kollarını sallayıp şehir içinde turluyorlar; devletin askeri, polisi, istihbaratı da doğum günü çocuğu şapşallığını oynuyor. Sizi ciddiye alalım mı yoksa toparlamak için ek süre ister misiniz?

Nasıl?

Kem ve Küm mü?

Eee, bunu daha önce de duyduk mükerrer olmadı mı?

Bak sen PKK’ya, doğrudan karakol bombalamak varken, hiçbir zahmetten kaçınmıyor ve milletin vekilini kaçırıyor. İki gün konaklama ve yeme-içme masrafı da cabası.

Sonuç; dağ, bayır, ova gören, gezdiklerinden çok sezdiklerini aktarma gereği duyan sayın vekil ‘genç arkadaşların’ barışçı hallerini ve misafirperverliğini anlata anlata bitiremiyor. Hakkını yemeyelim bir yandan da arkadaşlarının ‘genç’ olduğunu belirterek soruşturmayı sürdürenlere ciddi ipuçları vermeyi de ihmal etmiyor.

Şimdi cesaretinden dolayı PKK’yı mı tebrik etmeli yoksa Şemdinli’de hâkimiyetini kaybeden ancak daha neleri ve nereleri kaybedeceğini bilemediğimiz Hükümeti mi tahkir etmeli?

Karşı cephe oluşamadığına göre, sanırım ikisi de yapılabilir.

 

 

 

 

Tayibet Erzen


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
19.08.2012
09:00

BÜTÜN ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZIN VE İSLÂM ÂLEMİNİN RAMAZAN BAYRAMI MÜBAREK VE MEBRUR OLSUN... SELAM, SEVGİ, SAYGI VE DUA.. DUA.. DUA İLE... REŞAD NURİ EROL





Sayı: 166 | Tarih: 19.08.2012
Mahir Kaynak
Yanılmak Yenilmektir
Türkiye ne yapmalı?
1637 Okunma
11 Yorum
Süleyman Karagülle
Yusuf Kaplan
İslamcılığın selefleri ve halefleri
Şeker bayramı demek yerine ramazan bayramı demekl
1146 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Ben Hüseyin’ciyim
CHP ve BDP koalisyonu
1143 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Barlas
Olayın kendisi kadar algılama farkları da önemlid
Şaşılacak şey az
1071 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Mehmet Şevket Eygi
Kim Faziletlidir?
Çevreye Bırak
937 Okunma
Emine Hocaoğlu


© 2024 - Akevler