Muhafazakarlık,ne idik,ne olduk...
1112 Okunma, 1 Yorum
Hüseyin Gülerce - Zaman
Zafer Kafkas

 

 

http://www.zaman.com/yazar.do?yazarno=1038

 

Mütedeyyin insanların, kendilerini muhafazakâr demokrat olarak tanımlayan insanların tevazudan uzak halleri beni çok yaralıyor. Kibire kayan duruşlar, tavırlar, servetlerle, makamlarla, konumlarla, ilimlerle atılan havalar, çalımlar yıkıyor, deviriyor beni. Hele hasetler, kıskançlıklar, gıybetler, dedikodular.. biz böyle mi olmalıydık? İçeride başka, dışarıda başka konuşmalar, az önce övdüğümüzü, arkasından yermeler, yere çalmalar yüreğimi daraltıyor. Okuduklarımıza, dinlediklerimize, seccadelerde akıttığımız gözyaşlarına ne oldu?

 

Yorum:

 

Muhafazakarlığı Eleştirmek

 

Ülkemizde bazı cemaatlerin ve çoğunlukta olan siyasi anlayışların kendilerini anlatma ve tanımlamak için kullandıkları bir algı biçimi olan muhafazakarlık temelde tarihini, kültürünü, inancını bilen ve bunu yaşam tarzı haline getiren nesilllerin yetiştirilmesini arzulayan yaklaşımdır.

 

Cumhuriyetin kuruluşunda yapılan inkılaplara, bir takım ideolojik saplantılara getirilen eleştirilerin öncülüğünü yapan muhafazakar kesim ne yazık ki yıllarca geçmişin menkıbeleri ve kahramanlıklarının anlatılması ötesinde ortaya kendi değer ve inançları doğrultusunda bir model koyamamışlardır. Eleştirdikleri ideolojik tutuculuk esas itibariyle kendilerinin de aynı hastalığa düşmelerine engel olamamış geçmişi kutsama ve geçmiş üzerinden kendini tanımlamanın önüne geçilememiştir.

 

Bugün gelinen noktada geçmişin ve kendi kaynaklarının referansı ve yol göstericiliği ile mevcut ve gelecek için yeni ekonomik, sosyal ve hukuki modeller oluşturamayan muhafazakarlar, batının, batıda oluşmuş hayat tarzının kendi yaşamlarını kuşatmasına engel olamamışlar ve batılılaşmanın öncüsü konumuna gelmişlerdir. Kendi tarihini , inancını bilen nesiller sadece geçmişle övünmek zorunda kalmış fakat tüm hayatlarını batılı gibi kurmaya başlamışlardır. Üretim-tüketim ilişkisi batının koyduğu çerçevededir, kadın-erkek ilişkileri batılı tarzdadır artık. Sadece semboller ve sloganlar üzerinden batıyı yenme ve batıya üstünlük kurma çabası bir anlam taşımamaktadır.

 

Kendi kaynaklarımızdan,tarihimizden ve insanlığın birikiminden faydalanarak şimdiki dünyanın ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzen oluşturmadan batılılaşmanın ve sekülerleşmenin önüne geçilmesi imkansızdır. İnsana şekil veren ve onun hayat tarzını belirleyen, içinde yaşadığı düzendir. Batının kendi referansları ile kurduğu bir düzeni tek çıkar yol olarak görüp AB gibi oluşumlara ait değerlerin olmazsa olmaz olarak görüldüğü bir bakış açısıyla bireylerden İslami refleksleri beklemek çok doğru olmasa gerek.

 

Kendini islamcı ve muhafazakar olarak tanımlayan tüm yazar-çizer takımı maalesef sorumluluk altındadır. Kişisel ahlak ve ibadetler ile geçmişe yapılan vurgunun islami bir düzene yapılmaması ve yapılan çalışmaların da üstünün örtülme çabası söylemek istemesem de bilerek veya bilmeyerek bir ihanet görüntüsü vermektedir.

 

Bundan sonra hayıflanıp , ahlanıp vahlanmak yerine Adil Düzeni anlamaya çalışmak ve onun için çalışmak belki yapılan hatalara kefaret olur.

 

 

 

Zafer Kafkas


YorumcuYorum
Ali Bülent Dilek
29.07.2012
12:05

TEBRİK VE TEŞEKKÜRLER.

ÇOK GÜZEL ÖZETLEMİŞSİNİZ.

AMA ÇALIŞMA VE ÇABALARIMIZDA DA ÇOK EKSİKLİKLER VAR DEMEK Kİ.

BİZ ÖNCE KENDİLERİMİZ İMAL-İ FİKİR EDEMİYORUZ.

AYNI HASTALIK BİZDE BİRKAÇ KİŞİDEN MEDET UMUYORUZ....

HALKAYI GENİŞLETEBİLMEK DİLEKLERİMLE...

ALLAH İMAL-İ FİKİR EDENLERİMİZİÇOĞALTSIN...





Sayı: 162 | Tarih: 22.07.2012
Mahir Kaynak
Birleşme
AK PARTİ PARÇALANIYOR
8058 Okunma
20 Yorum
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
‘Âlâ’ dergisiyle buluştum
Kelerin deliği
1493 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Barlas
Lenin ölmüş olsa bile mumyası yaşamıyor mu?
Milletlerin Kaderi
1256 Okunma
2 Yorum
Tayibet Erzen
Yusuf Kaplan
Dört vicdan:Kurtulmuş ve Bekaroğlu,Selahattin Eş
Yusuf'u "Yusuf"zannetmek
1234 Okunma
1 Yorum
Ali Bülent Dilek
Mehmet Şevket Eygi
Şerli İftar Ziyafetleri
Bu Ramazan Başlangıç Olsun
1194 Okunma
Emine Hocaoğlu
Hüseyin Gülerce
Muhafazakarlık,ne idik,ne olduk...
Muhafazakarlığı Eleştirmek
1112 Okunma
1 Yorum
Zafer Kafkas