Bu hafta yazısı yok.
1117 Okunma, 1 Yorum
Mahir Kaynak - Star
Süleyman Karagülle

 

Mahir Kaynak 13 Mayıs’tan beri yazmıyor.

 

Yorum:

Seçim

Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili yasa Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Anayasa mahkemesinin bu kararı siyasi amaçla mı yoksa hukukun gereği olarak mı verdiğini bilmemiz mümkün değildir. Ama biz kararın hukuka uyup uymadığını değerlendirebiliriz.

Öncelikle yasalarda temel kural şudur. Yapılan yasalar daha öncesini, yani yasanın yapılmasından önceki olayları iptal etmez. Farz edelim ki Cumhurbaşkanı olmak için general veya profesör olma şartı getirilmiştir. Halı hazırdaki cumhurbaşkanının da akademik kariyeri olmadığını farz edelim, onun cumhurbaşkanlığını iptal edemeyiz. Yahut milletvekili olmak için yüksek tahsili şart koşalım, mevcut yüksek tahsilli olmayan milletvekillerinin milletvekilliklerini düşüremeyiz. Hatta onların bir daha seçilmelerine bu kanun mani olmaz. Çünkü o, milletvekili olma ehliyetini fiilen daha evvel iktisab etmiştir.

Bunun gibi valiler için veya diğer görevliler için çıkaracağımız her hangi bir kanun mükteseb ehliyetlerini ortadan kaldırmaz. Yeni şartlara uymuyor diye eski valilerin işine son verilemez. Batılılar buna mükteseb hak diyorlar. Biz buna hak demiyoruz. Çünkü görev hak değildir. Ama görevin istikrarı için görevliler yerlerinde kalırlar.

Bu durumda Gül’ün 7 yıllık olarak seçilmiş olması yeni anayasa ile iptal edilemez. Yedi yıllık görevini ikmal etmesi doğrultusunda verilen karar yerindedir. Bu yasanın getirdiği yeni şartların eski görevliler için geçerli olmadığı hakkında genel kural sebebiyle bu böyledir.

Yeniden cumhurbaşkanı olabilme de seçilebilmenin asıl olmasından dolayıdır. Yeni anayasa 10 sene cumhurbaşkanlığı yapanın üçüncü defa seçilemeyeceğini belirtmektedir. Gül için bunlardan hiçbiri geçerli değildir. Üçüncü defa seçime girebilir. On yılını da doldurmuştur. Dolayısıyla anayasaya göre bir defa daha seçime girmesi için hiç bir engel teşkil etmez. Demek ki yargı bu hususta da hukuka uygun karar vermiştir.

Siyaseten ise çok büyük deprem olmuştur.

Anayasa mahkemesi, eski cumhurbaşkanlarına seçime girme hakkını tanımalıdır. Artık Demirel, Sezer ve Evren de aday olabilirler. Demirel 5000 oyu CHP’ye aktarmıştır. Damadı oradadır. Adaylığını koyacaktır. CHP’nin desteklediği aday olacaktır. MHP katılabilir. BDP aldığı emre uyar. Basın gereğini yapar ve Demirel yeniden 5 senelik cumhurbaşkanı olur.

Erdoğan ve Gül elenmiş olur.

Erdoğan’ın arkadaşlarına “Ben köşke çıkacağım. Siz üç devre yaptınız artık yapmayın.” sözü yanlıştır. Baştan hatalıdır. Başbakanlık veya milletvekilliği görevdir. Hak değildir. Kimsenin görevi bırakıp gitmesi şer’an doğru değildir. Kimsenin helali haram yapması da caiz değildir. Böyle helali haram yapanlar için Kuran diyor ki; bunu bozduğunuz için değil böyle şeyi yaptığınız için sorumlusunuz. Bozsanız da bozmasanız da kefaret cezasını vereceksiniz.

 Yaşlanmanın verdiği bir hareketsizlik vardır. Ben artık kimse ile ilgilenmeyeceğim. Sadece bu yorumlarda yazacağım isteyen yararlansın diyeceğim. Yahut genç okuyucuların bu sözlerimi siyasilere ulaştırmaları gerekir.

Çalışmak için yaşamak gerekir. İş yapmak için iktidar olmak gerekir. Bir iş yapmayacaksan ölüm daha hayırlıdır. Bir iş yapmayacaksan iktidardan gitmek daha hayırlıdır. Kendin iktidarı terk etmeyeceksin. Sen gerekeni yapacaksın seni gönderebilirler. Ondan da kokmayacaksın. Adil düzencilere önerilerim bunlar.

 

Süleyman Karagülle


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
21.06.2012
13:19

İSTİŞARE TOPLANTI VE KAHVALTISINA DAVETLİSİNİZ...

ilmî ve iktisadî çalışmalar yaptığımız arkadaşlarla, yapmakta olduğumuz ve yapabileceğimiz çalışmaları İSTİŞARE ETMEK üzere toplanıyoruz...

Tarih: 24 Haziran 2012 PAZAR

Yer: EMİNEVİM Genel Merkezi-Altunizade-ÜSKÜDAR (Altunizade girişi, TOTAL benzinlik bitişiği)

Saat:

08.00-10.00 İSTİŞARE TOPLANTISI

10.00-12.00 KAHVALTI VE İKİLİ GÖRÜŞMELER

VE DE SÜRPRİZLER...

selam ve dua ile..

reşad

RNE





Sayı: 157 | Tarih: 17.06.2012
Mehmet Barlas
Gülen'in "Dönmeyeceğim" cevabının muhtemel sonuçl
İnce Hesaplar
1794 Okunma
14 Yorum
Tayibet Erzen
Ahmet Hakan
Cemaat’e dair bir muamma
Adil Düzen’e hazırlık
1308 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Yusuf Kaplan
Çin gibi"narkoz aşısı"yemek mi,"cenaze"yi kaldırm
Cüzz'ler tamam sıra küll'de
1183 Okunma
1 Yorum
Ali Bülent Dilek
Mahir Kaynak
Bu hafta yazısı yok.
Seçim
1117 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle
Hüseyin Gülerce
Partili Cumhurbaşkanı Teklifine, Evet
Kuran Ne Diyorsa,Evet
1098 Okunma
1 Yorum
Zafer Kafkas
Mehmet Şevket Eygi
Sünnîler Niçin Zelil Oldu?
Sistem Değişmeli
1090 Okunma
3 Yorum
Emine Hocaoğlu