Tarihin yükü ve gündönümü vakti
1044 Okunma, 0 Yorum
Yusuf Kaplan - Yeni Şafak
Ali Bülent Dilek

Tarihin yükü ve gündönümü vakti

 

Yusuf Kaplan
ykaplan@yenisafak.com.tr

08 Haziran 2012 Cuma

Yüzyıl, çok zorlu geçti: Sanki bin yıl sürmüş gibi zor ve yorucu, travmatik ve öğretici bir yüzyıl yaşadık...

Geldiğimiz noktada, yaklaşık çeyrek asırdan bu yana dünyada büyük bir vakum / boşluk oluştu: Tarihi durduran ve bütün insanlığı -Wallerstein'ın tanımlamasıyla- büyük felâketlerin habercisi kaotik bir "belirsizlikler çağı"nın eşiğine getirip bırakan bir vakum bu: O yüzden de tehlikeli: Tarih, boşluk kabul etmez çünkü.

Bu boşluğun doldurulması, tarihin yeniden yürütülmesi gerekiyor: Tarih, yeniden yapılacak, bu kesin. Ancak kesin olmayan şey, tarihi kimin, kimlerin ve nasıl yapabileceği meselesi...

***

Tarihi, Batılılar yapamayacak artık. Bunun somut göstergeleri var: İnsanlık tarihinin son üç yüzyılına Batılılar şekil verdiler ama hiç de iyi sınav veremediler: Hem kendileri dışındaki medeniyetlere hayat hakkı tanımadılar; hem de kendileri dışındaki medeniyetleri kendilerine benzemeye zorladılar: Buna direnen, kendileri olmak isteyen, kendi paradigmaları doğrultusunda var olmak ve insanlığa katkıda bulunmak isteyen medeniyetleri "bunlar uygarlığımızın önünde tehdit oluşturuyor" diyerek ötekileştirmekten, şeytanlaştırmaktan, içeriden ve dışarından çökertmek için ellerinden geleni yapmaktan geri durmadılar.

Batı uygarlığı, bizzat bugüne kadar yaşananlarla ispatlandığı gibi, geliştirilen ayartıcı demokrasi, insan hakları, özgürlükler söylemlerine rağmen başka medeniyetlerle aynı dünyada yaşayamayacak kadar felsefî derinlikten ve özgüvenden yoksun. Bu gerçek, içi boş bir aşırı-özgüven duygusu biçiminde gösteriyor kendini. Tıpkı Osmanlı'da gözlemlediğimiz gibi. Bu aşırı-özgüven duygusu, Osmanlı'yı körleştirmiş ve çökmenin eşiğine getirivermişti.

O yüzden, Batılılar, kendi varoluş ilkeleri doğrultusunda yaşamak isteyen ve Batı uygarlığının her türlü hegemonyasına direnen bütün medeniyetleri önce tehdit olarak konumlandırmaya, sonra da yok etmeye kalkışmaktan çekinmediler.

Tarih boyunca başkalarıyla hep böyle ilişki kurdular. Fakat üretilen ayartıcı Batı büyüsü bitti artık: Bütün câzibesini yitirdi. Ne var ki, oluşan vakum, dünyayı yeni, beklenmedik tehlikelerin ve çatışmaların beklediği anlamına geliyor.

***

İşte bu belirsizlik ortamı ve oluşan vakum, bize yeniden tarihî bir yükümlülük yüklüyor. Bütün Müslümanlara... Ancak Müslüman toplumlar, yükümlülüklerinin hem farkında değiller, hem de bu yükümlülükleri yük olarak görme eğilimindeler.

Oysa tarih, yeniden yapılacak. Tarihin yapılmasında bir kez daha belirleyici roller oynayacağız. Tarihin gündönümü vaktindeyiz artık... Sömürgecilerin "işi bitti". Sömürgeciler, gitmeye hazırlanıyorlar; ama bizi birbirimize düşürecek nevzuhûr sorunlar ihdas ederek...

***

………………………………….

Bu sorunların başında genelde toplumun bütününü keskin kutuplara ayırmak; özelde ise İslâmî söylemleri ve kesimleri birbirine düşürmek gibi iki temel sorun yer alıyor: Özellikle de İslâmî söylem sahiplerinin birbirine düşürülmesi, önümüzdeki süreçte karşı karşıya kalacağımız en büyük problem olacak. O yüzden şimdiden hazırlıklı olmak zorundayız.

Genelde bütün toplum kesimleri arasında, özelde ise İslâmî kesimler arasında varedici ilişkilerin, kanatlandırıcı irtibatların, şefkate, rahmete ve kardeşliğe dayalı işbirliği girişimlerinin ve projelerinin vakit geçirilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor. Müslüman toplumlar arasındaki bütün yapay sınırların kaldırılması, karşılıklı kültürel, entelektüel, sanatsal ilişkilerin ve alışverişlerin derinlemesine kök saldırılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor. İslâm dünyasında toplumlar arasında, toplumlar içinde de halklar arasında mezhep, meşrep, mektep farklılıklarının kışkırtılmasına, kaşınmasına yol açacak bütün tezgâhların püskürtülmesi gerekiyor.

***

Bütün bunların gerçekleştirilebilmesi için, Müslüman toplumlarda tarihin yükünü taşımaya hazır, yükümlülüklerini müdrik öncü kuşakların yetiştirilmesi, ön açıcı kültür, sanat, düşünce, eğitim ve medya kurumlarının hayata geçirilmesi, örülen bütün duvarların yıkılması, yeni koridorların açılması şart.

Unutmayalım: Tarih, yükümlülüklerini müdrik, tarihin yükünü taşıyabilecek, bütün insanlığın sorunlarını kendi sorunları belleyen, küre ölçekli düşünebilen, bütün varlığa ve insanlığa Rahman'ın rahmet kanatlarını gerebilecek derûnî, bilge ve ön açıcı insanların, toplumların ve medeniyetlerin omuzlarında yükselecek yeniden.

Tarihin gündönümü vaktindeyiz ama ne kadar hazırlıklıyız acaba?

http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=32735&y=YusufKaplan

yorum;

ARTIK “GERÇEK” BİR ÖNDER ZAMANI

O bile kendisini bilmiyor belki.

Ama birileri O’na bir teklif yapacak.

Ve O da kabul edip kadrosunu kuracak biri olacak.

Az çalışılmadı kırk küsur yıl.

Artık bu ilmin bir sağlamasının zamanı geldi.

Eksikliler ikinci adımda düzeltilmek üzere.

Hemen Adil Düzen Partisi fiilen kuruluşa başlanmalı.

Çünkü yine söylüyorum ki Türkiye’de bütün çözüm yolları

Yeni bir siyasi anlayış ve partisine çıkıyor.

Dört alanda –dini-ilmi-iktisadi ve siyasi kadroların

Hazır olduğunu görüyorum her gün…

Ve kahroluyorum.O kadar kaliteli insanlar birikti ki dışarıda.

Bunlar boşa gitmemeli.

Adil düzene göre 100 sorun ve 100 çözüm kitabı güncellenmeli

Adil Düzen Partisi program ve tüzüğüyle birlikte.

Genişletip delillendirilmeli basılıp dağıtılmalı.O kitaplar  bizim partiye

davetiyemiz olmalı.

Kabul edenlerle  tebliğe başlanmalı.

Muvaffakiyeti nasibetmek Allahu tealanın elinde ondan sonra.

Yol varsa bu yol başka yol bilmiyor ve bekliyorum…

Yeni bir medeniyet çalışması O parti ve kadrolarla  mümkün ancak…

 

 

Ali Bülent Dilek






Sayı: 156 | Tarih: 10.06.2012
Mahir Kaynak
Bu hafta yazısı yok.
Yerine
1348 Okunma
10 Yorum
Süleyman Karagülle
Ahmet Altan
Panik
Panik Atak
1124 Okunma
Vahap Alma
Ahmet Hakan
Şu sorular sorulmadan Başbakan röportajı olmaz
Cevaplar
1120 Okunma
4 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Yusuf Kaplan
Tarihin yükü ve gündönümü vakti
Artık "gerçek" bir önder zamanı
1044 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ruşen Çakır
“Alacaksanız beni alın”
Hoca’nın Torpillisi
1041 Okunma
Tayibet Erzen
Hüseyin Gülerce
Ya Beklenen Netice Alınamazsa?
Sermayenin Sözcülüğü
1000 Okunma
Zafer Kafkas
Mehmet Şevket Eygi
Kemâlland
Şekil Değil, Fikir Önemli
980 Okunma
Emine Hocaoğlu


© 2024 - Akevler