Tasma, pranga ve kelepçe
1154 Okunma, 0 Yorum
Ruşen Çakır - Vatan
Tayibet Erzen

Ruşen Çakır - Not supported field expression!

29.05.2012

 

İki hafta önce partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, hükümetin yörüngesinde yazıp çizen gazeteciler için “yalaka” sıfatını uygun gördüğünü ve bunu defalarca tekrarladığını söyleyip bunu “son derece ürkütücü” bulduğumu yazmıştım. Önceki gün TT Arena’da AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın, Uludere Roboski faciasının bir an önce aydınlatılması için yazıp konuşan gazetecilere hitaben “akbabalar, tasmalarınızı çıkardık, uluslararası tasma taktınız” türü sözlerininse son derece korkutucu olduğunu düşünüyorum.


Neden korkutucu olduğu konusunu sonraya bırakıp şu “akbaba” ve “uluslararası tasma” konusuna kısaca değinelim. Öncelikle, Başbakan Erdoğan’ın bu konuyu gündeme getirmeye çalışan gazetecileri açıkça köpeğe benzetmesi asla kabul edilemeyecek, anlayışla karşılanamayacak bir hakarettir. Üstelik gerçeklerle hiçbir alakası yoktur.

 

İyi niyetin istismarı

 


Erdoğan da çok iyi biliyor olmalı ki Uludere konusunda ısrarcı olan yayın organları ve gazetecilerin ezici bir çoğunluğu “AKP ve Erdoğan düşmanı” olmak gibi bir sicile sahip değil. Askeri vesayete karşı mücadelesinde AKP iktidarına sonsuz destek veren bu çevreler, darbeler ve Dersim gibi katliamlarla yüzleşme cesareti göstermiş olan bu siyasi iktidarın bir an önce Roboski’nin sorumlularını bulup cezalandıracağını ve hayatlarını kaybedenlerin yakınlarından özür dileyeceğini düşünüp iyiniyetli bir şekilde bekleyişe geçmişlerdi. Ancak bunun yerine kendilerinden, ne zaman biteceği ve ne sonuç alınacağı bilinmeyen bir soruşturmayı beklemeleri istendi. Bütün bu hayalkırıklığı ve burukluğun üstüne İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in hoyratlığı eklenince Uludere Roboski ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Kısacası, eğer ortada bir istismar varsa o da bu facianın üstünün örtülmeyeceğine inananların iyiniyetlerinin suiistimal edilmiş olmasıdır.



Erdoğan’ın Uludere konusunu uluslararası bir komplo olarak tarif etmesinin temelindeyse Wall Street Journal’da (WSJ) çıkan haberler olsa gerek. Roboski faciasının ülkenin tüm anaakım medyası tarafından elbirliğiyle saatlerce kamuoyundan gizlenmiş olduğu, olayın perde arkasını aydınlatmaya yönelik ciddi bir gazetecilik çalışmasının yapılmadığı bilindiğinde WSJ haberi doğal olarak normalin çok üstünde yankı buldu. WSJ, haberinde artniyetli midir, değil midir bilmiyoruz, ama bildiğimiz şu: Bir siyasi iktidar asılsız olduğunu düşündüğü haberlerden rahatsızsa, yapması gereken daha da kapanmak değil, açılmaktır, yani şeffaflıktır.



Her yönden baskı

 

Devamı için Not supported field expression!

 

Yorum:

NİYET VE ÜSLUP

Gündem yine Erdoğan, yine bu kaba üslubu. Türkiye’de gazetecilik çok da saygı duyulacak ve güvenilecek bir seviyede değil ne yazık ki. Bu her ne kadar böyle olsa da, Başbakan’a hakaret etme, kabalık etme hakkı tanımıyor. O bunu gayet doğal olarak, üslubunu bir gereği olarak yapıyor ve bana göre aşırıya kaçmadığı sürece de bu üslup kendisine yakışıyor ve samimi duruyor.

Benim asıl üzerinde durmak istediğim konu gazetecilik teşkilatının yapılanma gereğidir. Bu müessese ciddi bir tadilat ihtiyacı içindedir ve her geçen gün çöküşe gitmektedir. Haber algısı, bilgilendirme, araştırma, özel yaşama saygı… Hepsi ama hepsi Allah’a emanet bir anlayışla algılanmış ve işleyişine de öyle devam etmektedir. Bu dinamiğin bağımsız bir kuruluş olması ancak aynı zamanda denetlenebiliyor olması da gerekir. Yaptığı haberin arkasında durabilmeli, gerekirse tazmin edebilmeli ancak kendi haklarını da savunabilmelidir. Nasıl olacak bu?

 Adil Düzen gelince hep beraber göreceğiz, İnşallah.

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 155 | Tarih: 3.06.2012
Ahmet Hakan
İslam’da kürtaj
Kürtaj cinayettir
3847 Okunma
60 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Yusuf Kaplan
Yeni dünya dini:"Bizantinizim"veTürkiye'nin zor r
Zokayı yutan 3 aktör kim?
1319 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Altan
Kadın Düşmanlığı
Yorum Yok
1254 Okunma
Vahap Alma
Mahir Kaynak
Bu hafta yazısı yok.
HÜSNÜ MÜBAREK
1205 Okunma
8 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Şevket Eygi
Zina, Kürtaj, Fuhşiyat...
Yorumsuz
1176 Okunma
1 Yorum
Emine Hocaoğlu
Ruşen Çakır
Tasma, pranga ve kelepçe
NİYET VE ÜSLUP
1154 Okunma
Tayibet Erzen


© 2024 - Akevler