Kredi kartı ve bankalar
1287 Okunma, 0 Yorum
Reşat Nuri Erol - Milli Gazete
Ilker Ardic

Kredi kartları ile ilgili önceki yazımın devamında "Sonuç" olarak şöyle bir mukadder soruyla karşı karşıya kaldık:

- Ülkemizde kredi kartların yaygınlaşması acaba ekonomik ve sosyal yapıyı nasıl ve ne seviyede etkilemiştir?

İlk başlarda gayet masum ve yararlı gibi görünen bu kredi kartı kullanımı ile ilgili gelişme, zamanla yerini büyük bir ekonomik ve sosyal toplumsal felakete bırakmıştır.

Faizli kredi kartı kullanımı uygulaması ülkemize dışarıdan geldi. O halde önce oralardaki uygulama şekillerine bakalım: Kredi kartının yurt dışında kullanımı küçük perakendeler şeklinde değil, daha çok orta ölçekli ve yüksek bedelli malların takasında olmaktadır. Perakende malların alımı sırasında ise sabit ücret eklenerek kullanıcı tamamen kredi kartını kullanmaktan uzaklaştırılıyor. Kredi kartı dış ülkelerde ciddî anlamda daha çok takas sistemlerinde güvenlik mekanizması olarak kullanılıyor.

***

Kırk yıl kadar önce, 1968 yılında ülkemizin kredi kartları ile ilk tanışması sonrasında, 1975 yılına kadar bu konuda bir ürkeklik ve durgunluk dönemi yaşandı. 1975 yılından itibaren kredi kartları daha da çeşitlenmeye, gün geçtikçe artan bir ivme ile hayatımızın her alanına girmeye başladı.

1999 yılından itibaren ise, adeta bir yerlerden start emri veya işareti verilmişçesine Türkiye'deki kredi kartı kullanımında bir patlama yaşanmaya başlandı.

Sonunda ne oldu?

Kredi kartları yüksek oranda temel tüketim mallarından başlayarak bütün tüketim kalemlerinde kullanılır oldu.

Kredi kartlarının kullandırılmasını teşvik eden anlayış, gazetelerde yayınlanmış çok önemli bir haberde şöyle ifade ediliyordu:

Simitçiler dükkân açtı, bankalar tezgâh açtı!

Kredi kartı ile ilgili gazetelerde yayınlanan bu haber manşeti, ülkemizdeki kredi kartı gerçeğini veciz bir şekilde yansıtmaktaydı.

***

Kredi kartlarını veren bankalar genel olarak risk değerlendirmesi yapmadan, özellikle gençleri hedef alarak, üretmeden ve kazanmadan tüketen borçlu bir neslin ortaya çıkmasına neden olmuşlardır. Sağlıklı değerlendirmeleri yapması gereken bankalar, maalesef bu görevlerini yerine getirmediler. Tamamen sözde prim esasına dayanarak gelişigüzel yapılan kredi kartı pazarlaması ülkemizi bu konuda içinden çıkılmaz bir hâle getirmiştir. Yurt dışında banka hesabı açarken zorlanan mudiler, ülkemizde beş dakikada kredi kartı alabilir hâle getirilmiştir.

Kredi kartı kullanımında dünyada ilk dört sıraya yerleşen ülkemiz; -önceki yazımda Merkez Bankası verilerine dayanarak verdiğim rakamlarda da görüleceği üzere,- ödeme güçlüğü bakımından da dünyadaki en üst sıralarda olan ülkeler arasında yer almaktadır.

Limit belirlemede ve kredi kartlarına uygulanacak faizde serbest bırakılan bankalar, ödemesi geciken kartlarda maalesef büyük farkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bankalar kredi kartlarını mudilere vererek tüketim harcamalarından komisyon elde ederken, firmalara vermiş oldukları pos cihazları ile firmalardan da komisyon almaktadır. Hem karttan, hem de pos cihazlarından aylık veya senelik sabit ücret alınması, bankaların kâr oranlarını daima yükseltmiş ve haksız bir zenginleşme sağlamıştır. Bankalar yüksek kart faizlerine başvurarak anaparayı fazlasıyla tahsil ederken, her durumda ve devamlı olarak kâr etme konumlarını korumuşlardır. Bu ekonomik kriz döneminde ülke ekonomisi yerlerde sürünürken, bankaların fahiş kârlar etmesinin ana kaynağı işte burasıdır; faizli kredi kartları!

Bitmedi, devam edeceğim...

Yorum: Yazıdada belirtildiği üzere Bankalar sokaklarda Kredi Kartı dağıtmak için tezgahlar açmışlardır.Ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlar ise denize düşen yılana sarılır misali 4 er 5 er almışlardır.Ekonomık durumu belli olan bu vatandaşlarmı suçludur, yoksa onlara bunu hesapsızca dağıtanlardamıdır onu çözebilmiş değilim...

 

 

Ilker Ardic






Sayı: 11 | Tarih: 23.08.2009
Hayrettin Karaman
Zekât kimlere verilir, Zekâtın sarf yerleri
3543 Okunma
Hilmi Altın
Mahir Kaynak
Sabancı cinayeti
1554 Okunma
Süleyman Karagülle
Mehmet Şevket Eygi
Kur’an Vakfı Kurulsun
1523 Okunma
1 Yorum
Emine Hocaoğlu
Oktay Ekşi
Herkes mecbur mu?
1470 Okunma
Vahap Alma
Ahmet Hakan
Açılım andı
1466 Okunma
2 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Hakan Albayrak
Muhatap almak veya almamak
1380 Okunma
Veysel İpekçi
Ahmet Altan
Toz Duman
1322 Okunma
Özer Ataç
Ruşen Çakır
Devlete rağmen devletin bekası
1306 Okunma
Tayibet Erzen
Cengiz Çandar
Diyarbakır’da biber gazı, “Kürt Açılımı”na biberli
1297 Okunma
Ekrem Fildişi
Reşat Nuri Erol
Kredi kartı ve bankalar
1287 Okunma
Ilker Ardic
Ahmet Taşgetiren
Saadet'i duymak
1246 Okunma
Zübeyir Erol
Fehmi Koru
İlk gününde Ramazan
1218 Okunma
Ahmet Kirtekin
Murat Bardakçı
İnsanın evliyası olur da atın evliyası olmaz mı?
1213 Okunma
Recep Yıldırım
Zülfü Livaneli
Çözüm için aklı sesi
1200 Okunma
Ali Bülent Dilek
Nazlı Ilıcak
Halının altına süpürdüklerimiz
1199 Okunma
Fatma Karuç
Mümtazer Türköne
Hilmi Özkök’ün Erdemi
1194 Okunma
Arif Ersoy
Mehmet Altan
PKK “neden” mi, “sonuç” mu?
1186 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Yılmaz Özdil
Al sana açılım
1159 Okunma
Leyla Okta
Abdullah Büyük
Merhaba ey onbir ayımızın sultanı
1151 Okunma
Sedat Aksakal
Fikret Bila
Etnik kimlik, milli kimliğin parçası olmaya engel
1139 Okunma
Harun Özdemir
Toktamış Ateş
Kürt Açılımı (2)
1130 Okunma
Osman Eskicioğlu