'Biz Bu Yemini Etmeyiz!'
1105 Okunma, 1 Yorum
Mehmet Şevket Eygi - Milli Gazete
Emine Hocaoğlu

20 HAZİRAN 2011

Yeni seçilen bazı sosyalist Kürt milletvekilleri "Biz bu yemini yapmayız, bu yemin bizim ideolojimize aykırı" demişler. İdeolojik inançlarını paylaşmamakla beraber onları tebrik ediyorum. Bravo, mertçe ve samimi hareket etmişler.

M. Kemal'in ölümünden sonra çıkartılmış Kemalist ideolojiye veya dine inanmayanlar, mensup olmayanlar böyle bir yemini yapamaz.

Müslümanlar hiç yapamaz.

Son doksan yıl boyunca hep aynı yemin metni olagelmiş değildir. İlk Meclis'te mebuslar (milletvekilleri) Halifeye ve Padişaha sadık kalacaklarına dair "Vallahi Billahi Tallahi" kelimeleriyle yemin etmişlerdi.

Bugünkü yemin darbecilerin yeminidir.

Bu yemin ilk fırsatta kaldırılmalı, yerine Türkiye kimliğine, kültürüne, tarihine uygun, halkın yüzde doksanının münasip bulacağı ortak bir metin getirilmelidir.

Cumhuriyetimiz ideolojik bir cumhuriyet olmaktan çıkartılmalı, fazilet esası üzerine oturan gerçek ve milli bir cumhuriyet haline getirilmelidir.

İslam dininin yeminlerle ilgili hükümleri ve kuralları vardır. Din ilimlerine vakıf olanlar bunları bilir.

Bendeniz Diyanet İşleri Başkanlığına bir dilekçe ile müracaat etsem ve "Bir Müslüman böyle bir yemini edebilir mi?" diye sorsam, cevap veremeyeceklerdir. Yukarıya tükürsen bıyık, aşağıya tükürsen sakal.

Meclis'e giren bütün dindar milletvekilleri bu yemini yapageldiler ve şimdikiler de yapacaktır.

Samimi olarak yapamazlar.

O halde taqiyye yapıyorlar.

Taqiyye, fetvasız ve ruhsatsız yapılmaz.

Böyle bir fetva ve ruhsatı vermeye icazeti ve ehliyeti olan muttaqi bir müftüden fetva almışlar mıdır?

Dikkat buyurunuz icazetli, ehliyetli ve taqvalı bir müftü. Biz böyle bir yemin edemeyiz, bu bizim ideolojimize aykırıdır diyen Kürt milletvekillerini tekrar tebrik ediyorum. Müslümanları da düşünmeye, muhasebeye çağırıyorum.

Yazının devamı için tıklayınız.

 

Yorum:

 

Değiştirerek Ederiz

 

Yukarıdaki yazıyı okuyunca milletvekili yemini nasıl diye bir araştırma yaptım ve neden yemin etmeyecekler, onlara göre hangi cümleler ters diye düşündüm ve bu metni buraya aldım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, göreve başlarken aşağıdaki şekilde andiçerler:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

Burada yazılanları ilk okuduğum zaman bana uygunsuz bir yeri olmadığını düşündürdü. Sonra Süleyman hocaya milletvekili yeminini nasıl bulduğunu sorduğumda onun cevabı şu şekilde idi ve açıklaması gayet uygundu.

Yukarıdaki yemin cümlesinde “Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağım” yerine “Türkiye devletinin ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma” diye olmalıdır. Çünkü inkılâbın kelime anlamı değişim yani devrim demektir. Eski olan bir şeyi bırakıp yenisiyle değiştirmektir. Atatürk ilke ve inkılâpları dediğimiz zaman biz Atatürk’ü tanrılaştırmış oluyoruz. Zaten şu anda bulunduğumuz konum Atatürk’ün yaşadığı zamandan çok farklıdır. Değişimler olmuştur. O zaman bu yemine bağlı kalmadıkları ortaya çıkmış oluyor. Bunun yerine “Türkiye devletinin ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma” diye yemin etmeyi çok mantıklı ve yerinde buluyorum.

Bağımsızların yemin etmeme meselesini de şöyle anladım ki onlar kendilerini bu devletin mensubu olarak görmüyorlar fakat bu devlette yaşıyorlar. Eğer bu devlette yaşıyorlarsa bu devletin kurallarına göre yaşamalıdırlar, o kurallara uymalıdırlar. Bu kuralları istemiyorlarsa da başka yere göç etmelidirler.

Ayrıca Amerika Birleşik devletlerinde herkes inandığı dinin kitabı üzerine el basarak yemin edip başlamaktadırlar. Bu durum da bana çok mantıklı geldi. İleride bu şekilde herkes inandığı dininin kitabının üzerine el basarak Türkiye cumhuriyetine uygun yemin edilmesi dileğiyle…

 

 

 

 

 

Emine Hocaoğlu


YorumcuYorum
Süleyman Karagülle
26.06.2011
13:21

Aday veya parti, seçimden önce bir yemin metni hazırlanmalı, o yemini ilan etmelidir. Seçimlere öyle girilmelidir. Seçilen sonra mecliste kendi yeminini tekrar etmelidir. Yemin eğer mevzuata aykırı ise hakemler kararı ile seçime sokulmayabilir. Ondan sonra kendi yeminini mecliste yapmazsa ona söz ve oy hakkı tanınamaz o meclise devam edebilir. Kürtlerin yemin etmemeleri haklı sebebe dayanmaz. Neye yemin etmeyeceklerini açıkça ifade etmeleri gerekir. Sadece muhalefet olsun diye yemin etmiyorlar. Bir zaman ben adaylığımı koyayım, meclise gideyim yemin ederken Türk ulusunun ilke inkılaplarına deyip yemim edeyim. Divan “Tekrarla, olmadı.” diyecek. Ben de oyla diyecektim. Aleyhime oy verirse meclisi terk edeyim diye düşündüm. Sonra buna ayıracak vaktim olmadı. Şimdi mümin milletvekillerinin yapacakları budur. Meclisin kahır ekseriyetle onaylanan yemin yasal olarak geçerli olur. Onu denetleyen bir kurul yoktur. Kürtlerin yemin sorunu da uzlaşarak çözülebilir.





Sayı: 106 | Tarih: 26.06.2011
Mahir Kaynak
Bakış açısı
Yeni denge
1676 Okunma
11 Yorum
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
Sıktı ama şu sağduyu çağrıları
Gerçek amaç sadece fesat
1234 Okunma
3 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Ahmet Taşgetiren
Gözünü sevdiğim milli irade
Duygusal Refleks
1220 Okunma
1 Yorum
Zübeyir Erol
Mehmet Şevket Eygi
'Biz Bu Yemini Etmeyiz!'
Değiştirerek Ederiz
1105 Okunma
1 Yorum
Emine Hocaoğlu
Ruşen Çakır
Af tartışması daha fazla ertelenemez
Bir damla adalet, bin derde deva!
1088 Okunma
2 Yorum
Tayibet Erzen
Ruhat Mengi
Açılım derken yeni Kürt sorunu!
Önlem Alınmalı
1071 Okunma
6 Yorum
Vahap Alma
Ebubekir Sifil
Suriye Neyimiz Olur?
Suriye'den Ne Farkımız Var?
1056 Okunma
3 Yorum
Zafer Kafkas


© 2024 - Akevler